tyuk88 2011.03.24. 15:03

Színrétegek

 A betták „bőrén” 4 különböző színréteg helyezkedik el. Ezekben a rétegekben, találhatóak a színsejtek, más néven pigmentek.  A vad Betta Splendens színrétegei a következők: (1) irizáló réteg (legfelső réteg), (2) piros réteg, (3) fekete réteg, (4) sárga réteg (legalsó réteg). A felső rétegek pigmentjei természetesen lefedik az alattuk lévő rétegek pigmentjeit. A tudatos keresztezésnek köszönhetően viszont, már sikerült elérne azt a célt, hogy ez ne történjen meg. Így kaphatunk például sárga bettákat. A háziasított bettákban a rétegek eloszlása kisség eltér a vad bettáétól. 


1. Irizáló réteg (legfelső réteg) 
Ezt a réteget kék rétegnek is nevezik, ebben találhatóak a kék vagyis irizáló színsejtek. Ezek az iridociták (vagyis guanofórák) .  Kék betta típusok:

-  (sima) irizáló
- Kiterjedt irizáló
-Non-blue


2. Fekete réteg 
Ez a réteg tartalmazza a melanofórákat vagyis a fekete színsejteket. Ezen sejtek variációja a következő jellegeket határozzák meg: 


-Kambodzsai 
-Szőke/Világos 
-Melánó (fekete) 

3. Piros réteg 
Ez a piros réteg tartalmazza a erythrofórákat, piros sejteket melyek a piros pigmentek mennyiségét szabályozzák ebben a rétegben. Ezek a következő jellegeket határozzák meg: 


- Kiterjedt piros 
- Csökkentett piros 
-Non-red (sárga, narancs) 
-Tarka uszók 

4. Sárga réteg (legalsó réteg) 
A sárga réteg tartalmazza a xantófórákat vagyis a sárga sejteket. Eddig semmilyen gént nem mutattak ki ami meghatározná a sárga pigmentációt. 
A sárga színt a bettákban a tudomány jelen állása szerint az irizáló, fekete színsejtek hiánya és egy mutált piros gén határozza meg.


Minden rétegnek megvan a maga genetikai kódja, melyek gének sorozatából épülnek fel. Ezen rétegek kombinációja határozza meg a betták színét. Egy adott gén növelheti vagy csökkentheti a pigmentek számát a különböző rétegekben. 

Joep van Esch írása alapján.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://betta-splendens.blog.hu/api/trackback/id/tr842768108

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása