tyuk88 2011.03.24. 15:20

Kék betták


Irizáló színek: Türkiz, Metál és Királykék 

Ha kék bettákról beszélünk ezt a három irizáló színt különbeztetjük meg. Az irizáló réteg alkotja a betta bőrének rétegeinek legfelsőbb rétegét, melyben iridocíták vannak. Ez egy sűrű réteg mely lefedheti a többi színréteget. Eredetileg, a vad bettákon egy irizáló szín volt, mégpedig a türkiz/zöld. Ez a „sima” irizáló réteg (melyet a tudomány sisi genotípussal jelöl, sugárszerű fényvetülteket adott a hal uszonyainak és a test némely pontjának. 

 

 

 

 

 

Szelektív szaporításnak köszönhetően az irizáló réteg mutálódott. Következményeképp létrejött a „kiterjedt irizáló (spread iridecence) réteg. (jelölése SiSi) Ez a Si gén felelős az irizáló réteg sűrűségéért és kiterjedéséért. Az új vagyis kiterjedt irizáló réteg már az egész testet és az egész uszonyt lefedte. (kivéve a fejet) A kiterjedt irizáló réteg domináns a sima irizáló réteggel szemben. 

Türkiz 
Legegyszerűbben úgy írható le, hogy a kék és zöld közötti színárnyalat. 

Metálkék 
A kék világosabb, szürkébb változata. 

Királykék 
A legsötétebb irizáló szín, majdnem lila. 


Türkiz HM hím, Metálkék HM hím, Királykék DT hím


 

 Genetika
A türkiz jelölése a következő: BlBl 
A metálkék jelölése a következő: blbl 
A királykék jelölése a következő: BIbl 

A türkiz és a metálkék nem dominál a egymás felett. 
A két színárnyalat kölcsönhatásaként létrejön a királykék színárnyalat. 
Ezt az öröklődési formát intermedier öröklődésnek is nevezzük. 


 

    


 

-Non-blue (kékség hiánya)
Eddig semmilyen gént nem azonosítottak ami a kék réteg hiányáért fele. Mivel több tenyésztő is tenyésztett olyan bettát melynél a kék réteg teljesen hiányzik, úgy feltételezik hogy léteznie kell a non-blue génnek. Feltehetőleg egy blbl (metálkék) jelleg, sisi (sima irizáló) jelleg kombinációjánál a kék réteg csak korlátozva jelenne meg a hal testén és mindössze ezüstös árnyalatot eredményezne. Az ilyen tulajdonságú halat neveznék non-bluenak.  

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://betta-splendens.blog.hu/api/trackback/id/tr72768164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása